Ibrahim Dedić (1947-1999) osnivač prve privatne banke u bivšoj Jugoslaviji


Ibrahim Dedić osnivač Prve privatne banke u bivšoj Jugoslaviji 1989
Ibrahim Dedić osnivač Prve privatne banke u bivšoj Jugoslaviji 1989

Ibrahim Dedić rođen je 1947. u mjestu Ćukovi kod Bihaća. Za žviota bio je jedan od najkontroverznijih ličnosti na balkanskoj poduzetničkoj sceni. Djetinstvo i prve mladalačke dane proveo je u Ljutočkoj dolini u teškim uslovim radeći najteže poslove. Poslije je Ibrahim sa svojom  braćom odlazio na privremene poslove u Zapadnu Evropu.  U Zagrebu studira pravo, a otac postaje 1977. godine kada mu se rađa sin.

Tokom osamdesetih godina osniva nekoliko poslovnih obrta, da bi 1989. godine otvorio Prvu privatnu banku na prostoru bivše SFRJ „Promdei Banka“, koja je u najboljim danima imala 43 poslovnice u Hrvatskoj, te nekoliko u Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Kapital ove banke tada je iznosio 53 miliona njemačkih maraka. Početak ratnih dešavanja na prostorima Balkana, te velika inflacija koja je prethodila učinila je da prvoj privatnoj banci ostvari veliki profit.

Ibrahim Dedić je u bankarski posao ušao krajem 80-tih i početkom 90-tih. godine, prije početka raspada bivše SFRJ, kao poduzetnik koji je, prema vlastitim riječima, u osnivanje prve privatne banke u bivšem sistemu ušao kako bi mogli efikasnije poslovati njegovi dijelovi holdinga . Naime, kada se te godine kroz medije po prvi puta predstavio Zagrebu, Dedić je bio »građevinski poduzetnik koji na gradilištima Njemačke, Slovenije i BiH ima nekoliko firmi s par stotina zaposlenih. No, njegov poslovni holding Promdei, već je tada bilo preduzeće registrovano za obavljanje 52 djelatnosti, s 50 zaposlenih u administraciji, i s više od 3.000 registriranih »kooperanata«.

Pomagao je – vrlo glasno – izbjeglice iz Bosne i Hercegovine prvih mjeseci agresije. Odbijao je pripadnost bilo kojoj političkoj opciji, tvrdeći da ga zanima isključivo biznis.
U svom najvećem usponu hrvatski mediji i javnost često ga je nazivala hrvatskim bankarskim kraljem.

To su neke od pouzdanih činjenica o Ibrahimu Dediću.

Spekulacija je mnogo više: prvih godina hrvatske države često je viđan u javnosti sa najistaknutijim ljudima političko-gospodarskog miljea. Nagađalo se da Dedić za hrvatske vlasti pere novac. Nagađalo se, da je ozloglaseni širokobriješki tajkun Miroslav Kutle prvi ozbiljniji kapital posudio upravo od njega. Poslije je njihova veza prestala, a dojučerašnji prijatelji vidljivo su se distancirali od njega. Kada su počeli problemi sa financijskim kontrolama, Dedić je neko vrijeme tvrdio da je jedini razlog za to – sto je Musliman-Bošnjak. Međutim, svoje bošnjačko porijeklo nikada nije previše javno isticao, ocjenjujući – ne bez razloga – da bi mu to u aktualnoj Hrvatskoj više odmoglo nego pomoglo.

Nakon agresije na Bosni i Hercegovinu, kroz medije su se provlačile brojne navodne afere koje su ostale na tome i nikada se nisu dokazale ili potvrdile.
Afera sa prebacivanjem novca u BiH, je najintrigantniji dio u njegovoj bankarskoj karijeri odnosno afera sa prebacivanjem novca sa računa Narodne banke BiH na konto Promdei banke u Zagrebu. Kantonalno tužilaštvo Sarajevo podnijelo je zahtjev za provođenjem istrage protiv nekoliko radnika banke. Nakon saopštenja tužilastva, jedan od osumnjičenih je izjavio da su Narodna banka BiH i njeno rukovodstvo radili u potpunosti u skladu sa zakonom, “savjesno i u skladu sa ovlaštenjima”.

Na Ibrahima Dedića tri je puta pucano na ulazu u zgradu u kojoj je živio, a tvrdio je da je na njega pokušano čak sedam atentata. Prvo ubistvo pokušano je u decembru 1997., a 12. januara 1998. prostrijeljen mu je vrat. Iz bolesničke postelje govorio je kako ga ucjenjuju na dva miliona njemačkih maraka, ali da nitko ništa ne poduzima. Ubijen je iz četvrtog pokušaja 3. Jula 1999. oko 22:30 h u Zagrebu na ulazu u zgradu u kojoj je živio. Ubijen je u 52-oj godini života i sahranjen u rodnom mjestu Čukovi u Ljutočkoj dolini. Istraga o ubojstvu Ibrahima Dedića nikada nije dala rezultate a ubojica i nalogodavci nikad pronađeni.

Hrvatski mediji dosta su pisali o Ibrahimu Dediću i atentatu na njega. Kada su vršene prijetnje ubojstvu Ive Pukanića vlasnika sedmičnog magazina „Nacional“, često se u izjavama povezivalo sa pokušajima i pretnjama ubojstvu Ibrahima Dedića. Jednom prilikom Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić izjavio je da prijetnje i pokušaji ubojstva Ive Pukanića isti scenarij po kojem je ubijen i Ibrahim Dedić. U objavljenom članku u Slobodnoj Dalmaciji iz Aprila 2008 godine između ostalog se kaže:
Taj slučaj ne treba podcijeniti i policija ga treba shvatiti ozbiljno (misli se na pokušaj ubojstva Ive Pukanića). Treba pronaći onoga tko je pucao i onoga tko je to naručio – rekao je Stjepan Mesić, koji je pokušaj ubojstva Pukanića usporedio s ubojstvom direktora Promdei banke Ibrahima Dedića. Ibrahim Dedić je godinu dana prije nego što je ubijen upozoravao da mu prijete smrću i da će ga ubiti. Mnogi su se na to podsmjehivali i govorili da taj čovjek izmišlja. Kada su ga ubili rekli su “gledaj, ovaj čovjek je bio u pravu kada je upozoravao”, ali što je to vrijedilo kada su ga ubili – dodao je Mesić.

One thought on “Ibrahim Dedić (1947-1999) osnivač prve privatne banke u bivšoj Jugoslaviji

  1. Ibrahim Dedić rođen je 1947. u mjestu Ćukovi kod Bihaća.
    Kod Ibrahima Dedića u njegovoj zagrebačkoj poslovnici viđeni su neki poznati ljudi; general Mile Ćuk, predsjednik varaždinskoga ogranka HNS-a Josip Kahlina, te Stjepan Mesić, Fikret Abdić, Miroslav Kutle, pa čak i guverner HNB-a Ante Čačin Šain, itd. Ibrahim Dedić prvi je osnivač privatne banke u bivšoj Jugoslaviji.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s