Konačno započeo sudski proces za zločine počinjene u Ljutočkoj dolini i masovnoj grobnici Bezdana


Ljutočka dolino nikad ne zaboravi
Ljutočka dolino nikad ne zaboravi

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA rano jutros su u mjesta Piskavica u Banjoj Luci, lišili slobode Stanarević Željka, rođenog 30.09.1969. godine u Bihaću.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik Vojne policije 15. bihaćke brigade VRS, u mjestu Hrgar, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

On je konkretno osumnjičen da je tokom mjeseca juna 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojne policije VRS, sudjelovao u odvođenju zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti iz kruga SJB Ripač, kao i njihovim ubistvima na lokalitetu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana, gdje su prilikom ekshumacije 1997. godine, pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe.

Tužiteljstvo BiH je u saradnji sa policijskim djelatnicima Odjela za ratne zločine MUP-a USK i policijskim djelatnicima SIPA, provelo temeljitu istragu i prikupilo dokaze o osumnjičenim počiniteljima ovog ratnog zločina.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim operativcima nastavlja aktivnosti na pronalasku i hapšenju ostalih osoba koje su sudjelovale u ovom ratnom zločinu.

Osumnjičeni Stanarević će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Izvor: klix.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s