Promovirana knjiga Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941. na Univerzitetu u Sarajevu


izvor: unsa.ba

IMG_3117

U srijedu 19. februara 2014. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu upriličena je promocija izdanja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

U ime Univerziteta u Sarajevu čestitke Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i autorima knjiga uputio je prorektor prof. dr. Faruk Mekić, te je istakao da naučna djela u izdanju Instituta predstavljaju značajan naučni doprinos upotpunjavanju i razvoju naučnih saznanja o zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, što je u funkciji konstituiranja, afirmacije i razvoja predmeta i metoda nauke o genocidu i njenih određenih naučnih disciplina u okviru društvenih i humanističkih nauka.

Promovirane su knjige „Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini“ i „U opsadi 1201 dan“ autora dr. Muje Begića, „Iskustva odbrane Bosne i Hercegovine“ autora mr. Muharema Krese, te „Ćosićev rat“ – zbornik radova sa naučne i stručne rasprave o knjizi „Bosanski rat“ Dobrice Ćosića. Promotori knjiga bili su: akademik Muhamed Filipović, Adil Kulenović, mr. Izudin Saračević, prof. dr. Fikret Bečirović, prof. dr. Enver Imamović, mr. Vahid Karavelić, prof. dr. Safet Halilović i prof. dr. Esad Bajtal.

„Knjige koje danas promoviramo govore, pored ostalog, o historiji Bosne i Hercegovine, prije svega političkoj i vojnoj historiji, kao i o ideologiji, politici i praksi zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, o osvajačkim agresorskim ratovima protiv BiH“, naveo je prof. dr. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Također, naglasio je da se u knjigama govori i o iskustvu odbrane Bosne i Hercegovine, o antifašizmu kao temeljnoj inspiraciji i univerzalnoj vrijednosti u BiH, o zločinu genocida, žrtvama genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, falsificiranju historijskih činjenica o BiH, posebno činjenica o događajima na kraju 20. stoljeća.

Dr. Mujo Begić, autor knjiga „Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini“ i „U opsadi 1201 dan“, naveo je da je njegov motiv za istraživanje događaja iz 1941. godine u kulenvakufskom kraju – o čemu piše u prvoj knjizi – bilo to što su većina žrtava bile žene i djeca. Također, dr. Begić je istraživao i pisao o opsadi bihaćkog kraja, koji je bio zaštićena zona. „Ta opsada je trajala 1201 dan, te govori o zločinima i dimenziji zločina koji je počinjen u toj zaštićenoj zoni“, naveo je dr. Begić, te naglasio da ovim knjigama želi zaboravu otrgnuti određene događaje, te poslati jasnu poruku da se nikada i nikome ne dogodi ono što se dešavalo u protekla dva rata Bošnjacima bihaćkog i kulenvakufskog kraja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s