Održana promocija knjige “Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941.godine “


izvor: mojusk.ba

Promocija knjige dr. Muje Begica  (12)

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH sinoć je u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću održana promocija četvrte knjige dr. Muje Begića pod nazivom “ Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941.godine”. Riječ je o knjizi u kojoj dr. Begić prvi put obrađuje historijske činjenice o zločinima nad Bošnjacima Ljutočke doline u septembru 1941.godine a koje su počinili ustanici NOP-a i o kojima se do 1990.godine nije smjelo govoriti i pisati. Promotori knjige bili su prof. Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK-a, Zdravko Dizadar, sa Hrvatskog instituta za povjest Zagreb i Tarik Kulenović, doktor političkih nauka i ekspert za Bliski istok. Prema riječima prof. Maslaka odnos prema žrtvama II.Svjetskog rata u postratnoj jugoslovenskoj historiografiji tretiran je usputno, bez značajnih i cjelovitih istraživanja , a zločini ustanika i  boraca NOP  sistematski su prešućivani.

“ Upravo takav diskriminirajući odnos prema nevino ubijenim žrtvama bošnjačke nacionalnosti najbolje ilustrira odnos tadašnje vlasti prema bošnjačkim žrtvama. Dr. Begić upravo novom knjigom  želi doprinijeti da se barem djelomično spozna istina o ustaničkim žrtvama u ovom kraju i tako oda pijetet prema nevinim žrtvama “-kazao je prof. Maslak.

Prisutnima se obratio i mr.sci.Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća, kazavši da je općinska administracija pomogla izdavanje četvrte knjige dr. Muje Begića koja govori o zločinima nad Bošnjacima Ljutočke doline kako bi se od zaborava otrgla burna historijska dešavanja 1941.godine. On je istakao da građanima Bosne i Hercegovine trebaju autori kao dr. Begić kako bi buduća pokoljenja znala istinu o dešavanjima u II. Svjetskom ratu i posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godine.

“ Da smo mogli govoriti i pisati istinu o zločinima nad Bošnjacima  poslije II. Svjetskog rata ne bi nam se desila 1992.godina i stravični zločini i ubistva koja su počinili naši dojučerašnji prijatelji i komšije. Zato moramo pisati i prenositi budućim generacijama istinu i na taj način nikada više Bošnjaci neće biti žrtve genocidnih politika “- kazao je načelnik Galijašević.

Promociji knjige Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941.godine prisustvovali su i preživjeli akteri zločina 1941.godine Vahida Lipovača i Muhamed Vojić , koji su od autora dr. Muje Begića i načelnika Galijaševića dobili na poklon knjigu.

One thought on “Održana promocija knjige “Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941.godine “

  1. Ja sam vidio clanak u Le Soireu – Belgija koji tretira zlocin nad bosnjackim mladicima ujesen 1992. Prepoznao sam Djuru Grbica, svojeg susjeda kako stoji nad grupom, na tle poleglih, bosnjackih mladica na visoravni iznad Bihaca. Kasnije sam citao da su ubijeni nakon bijega s banjaluckog univerziteta. Da li je Djuro ubijao, ne znam. drzao je snajper pod rukom i ruke u dzepu. Decki su jos bili zivi. Tomislav Dretar.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s