Obilježena jedanaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini


Izvor: mojusk.ba

gro

U organizaciji Mjesne zajednice Pritoka u nedjelju 8. septembra 2013. godine na lokalitetu Tihotine obilježena je jedanaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice u kojoj su na zvjerski način ubijeni Bošnjaci sa područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi i Klisa. Kako je istakao Irfan Mujanović, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice otkrivanja grobnice , prirodna pukotina koja je nastala eksploataciji  rude boksita, godinama je skrivala tijela 53 žrtve , a  do sada su pronađeni posmrtnih ostaci 51 žrtve.

„ Bošnjaci Ljutočke doline nakon što su prošli neviđene torture u logorima Ripač i Račić ubijeni su i bačeni u jamu Tihotina i do sada niko za ovaj svirepi zločin nije odgovarao pred pravosudnim organima, što dodatno boli porodice ubijenih „- dodao je Mujanović.

Ovogodišnjoj tužnoj godišnjici pored porodica ubijenih Bošnjaka prisustvovali su i predstavnici Općine Bihać, a obraćajući se prisutnim mr.sci.Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća, kazao je da svi koji se bave politikom ovakva mjesta stradanja Bošnjaka trebaju posjećivati češće a ne od godišnjice do godišnjice, kako bi svi zajedno ukazali na zločine i genocid koji se Bošnjacima više ne smije ponoviti.
„ Kada dođete na ovu masovnu grobnicu vidite šta zvijer može učiniti čovjeku koji je ubijen samo zato što je druge vjere i nacije. Ovo mjesto zaslužuje spomenik koji će nas podsjećati na ovoja zločin, ali isto tako mi političari moramo učiniti sve da porodicama ubijenih olakšamo život u miru i bez svojih najmilijih. Moramo govoriti budućim naraštajima o genocidu i sa ovog mjesta šaljemo poruku da više nikada nećemo dozvoliti da nas ubijaju samo zato što smo druge vjere i nacije . Teško je ovakve zločine zaboraviti i mi Bošnjaci graditi ćemo normalno demokratsko društvo uvažavajući sve različitosti , ali više nikada  nećemo  dozvoliti da budemo ubijani samo zato što smo Bošnjaci i što nam je vjera Islam „- kazao je načelnik Galijašević.
Prisutnima se obratio i Mujo Begić iz Instituta  za traženje nestalih u BiH , kazavši da je na području Bosanske Krajine do sada pronađena 137 masovna grobnica ubijenih Bošnjaka i Hrvata , dodavši da to nažalost nije konačna brojka o čemu svjedoči i nedavno otkrivena masovna grobnica kod Prijedora.

Najmlađa žrtva pronađena u jami Tihotina Mehmed Šehić iz naselja Orašac imao je tek 17 godina, dok je najstarija žrtva Izet Mujić iz Golubića koji je u vrijeme smrti imao 55 godina. Masovnu grobnicu  na Tihotini otkrili su pripadnici K MUP-a i članovi Državne komisije za traženje nestalih 2002. godine. Ova masovna grobnica  bila je  tako skrivena i maskirana da je vrlo teško otkrivena, pored nje su prolazili mnogi lovci ali je nisu mogli otkriti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s