Počela 17 po redu manifestacija Ljutočka dolino nikad ne zaboravi


20130609_101450

U nedjelju 9. juna započela je 17. po redu manifestacija Ljutočka dolino nikad ne zaboravi. Manifestacija je otvorena obilaskom bivših logora Ripač, Račić i Kamenica uz prisjećanje na mučenja, ubijanja Ljutočana u ovim logorima. Pored polaganja cvijeća na ovim mjestima, održan je kratki historijski sat da bi se podsjetili na sve strahote koje su srpski fašisti pripadnici policije i srpske vojske tzv. sprpske općine Bihać, počinili nad nevinim Bošnjacima Ljutočke doline. Samo zato što su bili Bošnjaci, više stotina logoraša prošlo je ove sprske koncentracijske logore,a većina njih završila u masovnim grobnicama Jama bezdana i Tihotina. Činjenica je da su logoraši iz logora Ripač ubijeni i bačeni u Jamu Bezdana, dok su logoraši iz bivše kasarne u Račić ubijeni i bačeni u jamu Tihotina.

Sa ovih mjesta još jednom je poručeno da zločinci moraju odgovarati i biti privedeni pred lice pravde, baš kao i oni koji su prije nekoliko mjeseci kažnjeni za svirepa ubistva 22 Ljutočana u Duljcima septembra 1992 godine, od strane tužilaštva USK. Izražena je nada u pravosuđe BiH da će istrajati i procesuirati sve zločince.

20130609_100456

I sutra, (ponedjeljak 10. juni) se nastavlja manifestacija obilaskom mjesta pogibije prve žrtve na Demirovića Brdu, održavanjem velikog školskog sata u Osnovnim školama Orašac i Kulen-Vakuf te  okupljanjem u 20:00 na trgu u Bihaću, da se prenese poruka svim političkim, sudskim i tužilaškim institucijama da se procesuiranje zločinaca i ubica u Ljutočkoj dolini mora nastaviti.

Za utorak je planirani centralni događaj gdje će biti održana komemoracija i proučen tevhid pred duše šehida, na lokalitetu Hrgar na masovnoj grobnici Jama Bezdana. Kao i svaki put na masovnoj grobnici Jama Bezdana neće biti političkih govora, već se učešće u realizaciji ove manifestacije kao i uvijek uzeti djeca iz osnovnih škola sa svojim literarnim radovima pripremanim za ovaj događaj. Nakon Jame bezdana, posjetiće se šehitluci u Dulibi, te Turbeta u Orašcu i Kulen-Vakufu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s