Reagovanje na članak profesora Franje Jurića (biscani.net)


Povodom članaka objavljenog na portali biscani.net, kojeg potpisuje prof. Franjo Jurić pod naslovom Uz godišnjicu stradanja našeg Bišća, organizacioni odbor manifestacije Ljutočka dolini nikad ne zaboravi daje sljedeće reagovanje.

Čitajući tekst prof. Franje Jurića pod naslovom “Uz godišnjicu stradanja našeg Bišća” ostali smo zapanjeni nepoznavanjem elementarnih historijskih/povijesnih  činjenica. Za nekog ko javno piše i izgovara riječi a uz to nosi zvanje profesora historije/povijesti osnovno pravilo je da iznosi istinu. Prof. Franjo Jurić u prvom pasusu teksta iznosi neistinu u pogledu mjesta stradanja navodeći da su sa svojih ognjišta 1992. godine protjerani i mještani Martin- Broda. Ovom prilikom podsjećamo prof. Jurića da stanovnike naselja Martin- Brod 1992. godine niko i nigdje nije protjerao. Pojedinci iz Martin- Broda zajedno sa pripadnicima tzv. V RS iz sastava 2. krajiškog korpusa nasilno su protjerali Bošnjake Ljutočke doline, ubijali, pljačkali i palili našu imovinu. Pitamo se da li prof. Franjo Jurić ne zna činjenice o stradanjima našeg Bišća ili namjerno u isti kontekst stavlja žrtvu i agresora. Mi, žrtve iz Ljutočke doline, prof. Juriću znamo šta je bilo 1992. godine. Mi znamo da mještani Martin- Broda 1992. godine nisu bježali sa nama. Građani Bišća znaju, prof. Juriću, da nisu nikoga iz Martin -Broda dočekivali u sportskoj dvorani Luke. Građani Bihaća znaju da nisu nikoga iz Martin- Broda 1992. godine dočekivali u svojim domovima. Očito mnogi znaju, osim Vas prof. Juriću. Pitamo se, prof. Juriću, zašto kao povijesničar/ historičar falsificirati povijesne/ historijske činjenice. Prof. Juriću, ako niste znali ko je prognan, ubijen, čija je imovina opljačkana, koliko je djece iz Ljutočke doline ostalo bez svojih očeva i majki trebali ste pročitati, o tome su Ljutočani pisali. Trebali ste doći u Ljutočku dolinu i sa žrtvama pričati o stradanju. Posebno nas vrijeđa činjenica da ste znali doći na godišnjice obilježavanja stradanja Ljutočke doline, da ste slušali referate, ispovijesti žrtava, očito ili niste čuli ili ste zaboravili ko je nasilno protjeran iz svojih domova.

Čudi nas prof. Juriću da navodite da će: “prije suda povijesti prednost će imati živi svjedoci. A tko su oni? Stotine i stotine prognanih mještana Martin Broda, Kulen Vakufa, Orašca, Ćukova, Klise, Ripča i mnogih drugih naselja, sela i zaseoka Bihaća koji su te 1992. godine morali napustiti svoja ognjišta, svoje domove i krenuti putem neizvjesnosti, milosti i nemilosti svojih progonitelja.”

Pitamo Vas prof. Juriću, kako će neko svjedočiti ako nije 1992. godine  prognan sa svojih ognjišta? Mještani Martin Broda, prof. Juriću, ne mogu svjedočiti jer nisu nigdje išli iz svojih kuća. “Privremeno” su neki pojedinci išli u kuće mještana Kulen-Vakufa, Klise, Orašca, Ćukova, išli su “privremeno” radi pljačke, radi uništavanja i devastacije imovine. Prof. Juriću, pozivamo Vas da ovih dana prisustvujete manifestaciji “Ljutočka dolino nikad ne zaboravi”, kako bi imali priliku još jednom čuti o stradanjima našeg Bišća.

Organizacioni odbor manifestacije

“Ljutočka dolino nikad ne zaboravi”

Članak koji je prof. Jurić napisao može se pročitati ovdje: http://www.cazin.net/vijesti/clanak/uz-godisnjicu-stradanja-naseg-bisca

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s