Promocija knjige “U opsadi 1201 dan” dr. Muje Begića


6. maja u 18:00 Dom Armije, Bihać.

20130429_095611

U ponedjeljak 6. maja u Domu Armije sa početkom u 18:00 upriličit će se promocija knjige U opsadi 1201 dan, dr. Muje Begića. Promotori ove knige biće recenzenti: prof. dr. Mujo Demirović i mr. sci. Izudin Saračević te prof. Nijazija Maslak, a moderator promocije je Mirza Sadiković.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da dođu na ovu promociju i podsjete se na teške dane agresije na naš grad i općinu od srpskog agresora.

Knjiga obiluje vrlo detaljnim informacijama i opisuje zbivanja vezana za općinu Bihać, kao i brojne srbo-četničke dokumentacije o planskim zločinima nad stanovništvom općine Bihać. Knjiga pored ostalog prikazuje do sada neobjavljene detalje o organizovanju tzv. zloglasne srpske općine Bihać, naoružavanje Srba od strane JNA i dr.

Kroz ratni period knjiga opisuje masovna stradanja Bošnjaka i Hrvata Bihaća, kulturocid i urbicid koje su činile srpske snage vršeći konstantno granatiranje i psihološko-propagandni rat na tadašnji okrug Bihać, koje je UN proglasio zaštićenom zonom. Slično kao i u slučaju Sarajeva i ovaj okrug sa Bihaćem kao centrom, bio je predmet konstantnog i planskog ubijanja, mučenja i držanja u okružejnu 1201 dan blizu 250.000  ljudi koji su obitavali na području okruga Bihać.

Autor je detaljno obradio uništavanje vjerskih objekata na način da je obradio svaku porušenu džamiju i crkvu, sa detaljnim podacima o načinu uništenja i kratkim opisom. Pored vjerskih objekata srpski agresor uništio je gotovo sve privredne objekte koje autor u knjizi obrađuje, javne objekte poput kantonalne bolnicu, dječije vrtiće, škole i dr. Pored toga knjiga sadrži i materijalne dokaze da je srpski agresor planski i sistematski granatirao civilne ciljeve i mjesta javnog okupljanja, poput škola, dječijih vrtića i dr.

U knjizi autor je sabrao sve informacije vezane za srpske logore smrti i masovne grobnice, gdje su stanovnici općine Bihać ubijani, mučeni, silovani.

Posljednji odlomci knjige sadržavaju popise ubijenih, logaraša u srpskim koncentracionim logorima, ubijenih pacijenata tokom granatiranja bihačke bolnice, i popisima ubijenih stanovnika općine Bihać.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s