Počinioci žele izbisati tragove i spomen na konc logore i ubijanje Ljutočana u Račiću


 

logorRacic_ploca
Delegacija Općine Bihać i općinskog Udruženja logoraša, nakon saznanja da je nepoznati počinilac ili više njih uništio spomen ploču koju su članovi Udruženja krajem juna prošle godine postavili ispred nekadašnje kasarne Račić u znak sjećanja na torture i patnje koje su Bošnjaci preživjeli u tom logoru, obišla je danas ovaj lokalitet.

Savjetnik načelnika Općine Bihać Izudin Saračević, zajedno sa predsjednikom Kantonalnog saveza udruženja logoraša i ratnih vojnih zarobljenika Muharemom Ibradžićem, uvjerio se o nastaloj šteti na spomen obilježju, istaknuvši da će na istom mjestu biti postavljena nova spomen ploča.

“Osuđujemo ovaj vandalski čin i nedjelo pojedinca ili više njih. Ovo je pucanj u slobodarski Bihać i očekujem od nadležnih policijskih institucija da pronađu počinioce i kazne ih za ovo nedjelo”, istakao je Saračević. “Bez obzira na ovo nedjelo”, kako je dodao, “mi nećemo dozvoliti da se zločini, koji su počinjeni u logoru Račić zaborave i zbog toga ćemo postaviti novu ploču, ali ćemo i na sličnim lokacijama postaviti spomen ploče, koje će mlade generacije podsjetiti na zločine nad Bošnjacima ovog kraja”.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s