Počinioci žele izbisati tragove i spomen na konc logore i ubijanje Ljutočana u Račiću


 

logorRacic_ploca
Delegacija Općine Bihać i općinskog Udruženja logoraša, nakon saznanja da je nepoznati počinilac ili više njih uništio spomen ploču koju su članovi Udruženja krajem juna prošle godine postavili ispred nekadašnje kasarne Račić u znak sjećanja na torture i patnje koje su Bošnjaci preživjeli u tom logoru, obišla je danas ovaj lokalitet.

Savjetnik načelnika Općine Bihać Izudin Saračević, zajedno sa predsjednikom Kantonalnog saveza udruženja logoraša i ratnih vojnih zarobljenika Muharemom Ibradžićem, uvjerio se o nastaloj šteti na spomen obilježju, istaknuvši da će na istom mjestu biti postavljena nova spomen ploča.

“Osuđujemo ovaj vandalski čin i nedjelo pojedinca ili više njih. Ovo je pucanj u slobodarski Bihać i očekujem od nadležnih policijskih institucija da pronađu počinioce i kazne ih za ovo nedjelo”, istakao je Saračević. “Bez obzira na ovo nedjelo”, kako je dodao, “mi nećemo dozvoliti da se zločini, koji su počinjeni u logoru Račić zaborave i zbog toga ćemo postaviti novu ploču, ali ćemo i na sličnim lokacijama postaviti spomen ploče, koje će mlade generacije podsjetiti na zločine nad Bošnjacima ovog kraja”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s