Genocid u Ključu – nova knjiga dr. Muje Begića


izvor: http://www.zivot.ba

genukljucu

U organizaciji udruženja „Život“, u utorak, 19. marta 2013. u sali Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, upriličena je promocija knjige autora dr. Muje Begića pod nazivom „Genocid u Ključu“.

Štivo ove knjige predstavlja snažnu potvrdu da se genocid nad Bošnjacima nije desio na samo jednom dijelu BiH, već da je genocid izvršen na mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini. Ona je svojevrsni čuvar istine o tome šta su sve Ključani pretrpjeli u protekloj agresiji, jer postoji dosta onih koji bi rado da podaci, koje je dr. Begić putem raznih dokumenata evidentirao i potvrdio, nikada nisu postojali i da su zaboravljeni. Bošnjaci su, nedvojbeno, prvi narod nakon jevreja po pretrpljenoj žrtvi u 2. svjetskom ratu, a to skoro pa da i nije obilježeno, niti se o tome pisalo i govorilo. Posljedica takvog odnosa je genocid 1992. Razlog pisanja ove knjige je i taj da se stvari nazovu pravim imenima, da se imenuju počinioci zločina, da se evidentiraju žrtve i da mi i naši potomci pamtimo i borimo se da nam se više nikada ne dogode ovakve ili slične stvari.

Promotori na večerašnjoj promociji su bili: Prof. dr. Mujo Demirović, prorektor za finajsije i razvoj Bihaćkog univerziteta, prof. dr. Muharem Štulanović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, prof. Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK-a, Jusuf Omerović, prvi saradnik dr. Begiću u ovom istraživanju i čovjek koji je proveo 499 dana u četničkim logorima. Prisutnima se zahvalio i svojim prisustvom uveličao ovu promociju Fahrudin Ćemal, predsjednik općinskog vijeća Ključ. Moderator promocije je bio Nazif Horozović, prof.

Svi oni su istakli važnost ovog djela, te potvrdili koliko je bitno da se i sa naučnog aspekta govori o onome što nam se desilo u skoroj prošlosti.

„Oni koji budu čitali ovu knjigu i koji budu razmišljali o tome možda dožive stres, ali sam siguran da više neće doživjeti genocid!“  – riječi su dr. Štulanovića. Prof. Maslak je govoreći o genocidu i važnosti spoznaje da je genocid bio i mimo Srebrenice, između ostalog, rekao: „Ako se identitet nekog naroda zasniva na sjećanju, onda se identitet Bošnjaka zasniva na tome da su pretpjeli genocid.“

Autor knjige je spomenuo da je među glavnim razlozima pisanja njegove knjige ustvari neprocesuiranje ratnih zločinaca koji su odgovorni za masovna ubistva i zlostavljanja u Ključu, te poručio da očekuje od nadležnih organa da što hitnije reaguju kada je u pitanju Ključ.
Promotori su, također, govorili o nužnosti uspostavljanja instituta za genocid koji će djelovati pri Bihaćkom univerzitetu i na najbolji način promovirati ono što se mora znati i ne smije nikada zaboraviti.

Knjiga „Genocid u Ključu“ obiluje dokumetima (kopije originala) sa imenima žrtava, zatvorenika u raznim logorima, imenima policajaca SJB Ključ, vojnim zapovjednicima itd. Knjiga ima 408 stranica, tvrdi povez korica, a izdavač knjige je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava pri Univerzitetu u Sarajevu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s