Obilježeno 20. godina žločina u Duljcima


Izvor: uskportal

U organizaciji MZ Orašac danas je u naselju Duljci obilježena, sada već dvadeseta godišnjica od zločina 40 civila Bošnjaka. I ovaj put, kao ranijih godina, obilježavanju godišnjice prisustvovali su brojni članovi porodica koje su 23. septembra 1992. godine, ali i cijelim tokom agresije, doživjele gubitak svojih najbližih.

Govoreći u ime MZ Orašac, Ibrahim Begić je podsjetio na zločin počinjen na mjestu gdje se nalazi spomen-obilježje u Duljcima, kazavši da su upravo na ovom mjestu ubijeni najslabiji, stari i nemoćni što govori najbolje o onima koji su počinili ovaj zločin. Naglasio je da se ipak ova godišnjica dočekuje sa više vjere u pravdu, s obzirom da su pravosudne institucije već pravomoćno osudile četvoricu zločinaca, dok su i drugi locirani. Kako je ovom prilikom posebno naglasio, najvažnije za istinu i trajno obilježavanje ovog mjesta i događaja jeste činjenica da su zločinci priznali učinjena nedjela, za što su i osuđeni.

Nakon ovog obraćanja upriličeno je učenje jasina, a zatim je sve prisutne na 23. septembar 1992. godine podsjetio i Dr. Mujo Begić. Begić je u svom obraćanju na tragične historijske događaje poseban fokus stavio je na događaje septembarskih dana 1992. godine kada se desio zločin u Duljcima.U ime svojih sugrađana Begić je još jednom zatražio od predstavnika općinske i kantonalne vlasti, da se na ovom mjestu izgradi spomen – obilježje dostojno žrtava.Govoreći o potrebi pamćenja ovog događaja, kazao je kako nisu potisnuta bolna i tragična sjećanja, jer su ovdje ubijana i djeca i starci koji ni za šta nisu bili krivi, služeći prije tog tragičnog čina kao roblje tadašnju vojsku Republike Srpske.

Po obraćanju dr. Begića upriličeno je polaganje cvijeća na spomen obilježje, te učenje fatihe pred duše nedužnih žrtava.

Na pitanja prisutnih predstavnika medija općinski načelnik Albin Muslić je današnje evociranje uspomena na stravični zločin označio vrlo bitnim trenutkom kada treba stati uz porodice i sjećati se žrtava. Kazao je kako je veoma značajno da  je jedan dio učesnika stravičnog zločina u Duljcima, priveden pravdi i osuđen, ali  i da su drugi učesnici dobro poznati, te da se zna gdje žive i šta rade. Žrtvama u Ljutočkoj dolini treba više pravde i istine, a općina Bihać će u narednom periodu, kako je najavio Muslić, planirati izgradnju spomen – obilježja, kojim će se trajno obilježiti mjesto stravičnog zločina.

„Ovo je još jedan od mnogobrojnih teških trenutaka i dana kada se prisjećamo žrtava proteklog rata. Mještani Ljutočke doline, danas se prisjećaju svojih najmilijih, koji su prije 20 godina nevini ubijani samo zato što su pripadali drugom narodu. Iskreno se nadam da će do 21. godišnjice ovog zločina biti uhapšeni i procesuirani naredbodavci ovog zločina, da ne bude završeno samo osudom i priznanjem počinioca ovog zločina.“, rekao je u svom kratkom obraćanju za medije Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Admir Hadžipašić.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s