Obilježena 10. godišnjica od otkrivanja jame Tihotina


Izvor: bihac.org

 – Mjeseca septembra 2002. godine, nakon otkrivanja 4-e masovne grobnice na području Općine Bihać, počelo se s ekshumacijom tijela bošnjačkih žrtava, ubijenih i bačenih u jamu Tihotina.  Tokom ekshumacije izvađena su 53 tijela žrtava zločina, koji je počinjen tokom agresije na BiH 1992. godine. Deset godina od početka ekshumacije, obilježena je godišnjica otkrivanja ove jame iz koje je izašla istina o još jednom masovnom zločinu nad nedužnim civilima Ljutočke doline. Organizacioni odbor obilježavanja godišnjice otkrivanja stravičnih razmjera zločina skrivenog u jami Tihotina, upriličio je danas prigodan skup na Tihotini gdje je  položeno cvijeće ispred spomen – obilježja,  proučen jasin pred duše nevinih žrtava, te sat historije.

Tokom sata historije, dr. Mujo Begić je podsjetio sve prisutne na ideološki pripremljen  i plansko sproveden zločin, o kojem samo na području Bosanske krajine svjedoče stotine masovnih grobnica u kojima su pronađene bošnjačke žrtve, ali i pisani tragovi koji dokumentuju planski zločin nad nedužnim Bošnjačkim civilima. Nedužnim žrtvama koje su pronađene u ovoj masovnoj grobnici danas je polaganjem cvijeća odao počast i općinski načelnik. Dajući odgovor na pitanje predstavnika medija koji su pratili ovu godišnjicu, Muslić je kazao kako svi zločinci koji su na bilo koji način učestvovali u ovom zločinu moraju odgovarati za svoja nedjela pred institucijama pravosuđa. Ljutočka dolina, svake godine oplakuje i sjeća se jednog stravičnog vremena tražeći i očekujući pravdu za svoje žrtve.

Podsjećanje na zločin nad mještanima Ljutočke doline, kako je naglasio, jeste obaveza svakog građanina Bihaća, a posebno mladih generacija koje imaju obavezu čuvanja istine ojednom teškom vremenu u kojem su ubijana djeca, žene i starci, samo zbog svog bošnjačkog identiteta.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s