Ljutočka dolina je bihaćka Srebrenica


izvor:mojusk.ba

U sklopu manifestacije «Ljutočka dolino nikada ne zaboravi 2012» danas je u sali Skupštine USK-a održan okrugli stol na temu «Stradanje Bošnjaka Ljutočke doline». I ovogodišnji okrugli stol bio je prilika da se prisutni podsjete na kontinuitet zločina nad Bošnjacima Ljutočke doline koji je u tri navrata doživio genocid i stradanja.

Prema riječima Muje Begića, uvodničara skupa, nakon stradanja Bošnjaka 1941.godine, sličnu sudbinu su doživjeli i Bošnjaci 1992.godine kada je srpska vojska potpomognuta domicilnim srpskim stanovništvom počinila masovne ratne zločine u naseljima Kulen Vakuf, Orašac, Klisa i Ćukovi.

« Nažalost nakon stradanja Bošnjaka 41.godine desilo se ono što smo najmanje očekivali a to je genocid od istih komšija s kojima smo dijelili dobro i zlo četiri decenije. Ukoliko opet zaboravimo činjenicu da je Ljutočka dolina bihaćka Srebrenica, desiti će nam se ono najgore , a to našim budućim pokoljenjima ne smijem odopustiti «- kazao je Sead Kadić , ratni komadant u bataljonu Ljutoč i poslanik  u Skupštini USK-a, dodavši da se u zadnjih dvadeset godina premalo priča o herojstvu boraca bataljona Ljutoč.

Jedinice Drugog krajiškog korpusa sa snagama CSB-a Bihać izvršile su 10. i 11. juna 1992. godine napad i protjerale preko 5.000 Bošnjaka. Ostaci ubijenih su pronađeni u četiri masovne grobnice i više desetina pojedinačnih i zajedničkih grobnica. Traga se za posmrtnim ostacima još oko 30 ubijenih, kaže Mujo Begić, organizator manifestacije «Ljutočka dolino nikad ne zaboravi».

Napad na Ljutočku dolinu je realiziran u vrijeme kad je bilo postavljeno šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH, od kojih je četvrti bio postavljanje granica velike Srbije na Uni i Neretvi. Cilj je bio fizička likvidacija svih Bošnjaka i uklanjanje tragova njihovog postojanja, ističe Izudin Saračević iz kluba intelektualaca Futura 21.

Sjećanjem na ta teška vremena i odavanjem počasti nevinim žrtvama, želi se skrenuti pažnja javnosti, a prije svega pravosudnim institucijama zemlje, na organizatore i počinioce ovih zlodjela, kako bi se konačno doveli pred lice pravde. Tek za jedan zločin, počinjen u septembru 92. godine, počinioci su pravomoćno osuđeni. Izudin Saračević iz kluba Futura 21, naglašava da su glavni planeri ovih događaja, kao što je predsjednik srpske općine Bihać Stevo Beslać, još van dometa pravosudnih organa BiH.

– Mi želimo zatražiti da najodgovorniji zločinci budu procesuirani kako bi konačno pravda bila zadovoljena, a žrtve došle do smiraja – poručio je Mujo Begić.

Prisutnima su se obratili  i general Fadil Hasanagić, Izudin Saračević , Nijazija Maslak a u ime domaćina manifestacije predsjednik MZ Orašac Ibrahim Begić, koji je prisutne pozvao da prisustvuju preostalim dešavanjima koja se nalaze u programu manifestacije.

Manifestacija «Ljutočka dolino nikad ne zaboravi» nastavlja se i narednih dana. U nedjelju će biti organiziran i tradicionalni pješački marš simboličnog naziva «Marš spasa».

2 thoughts on “Ljutočka dolina je bihaćka Srebrenica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s