Obilježena godišnjca otkrivanja zločina nad mještanima Ljutočke doline


Povodom obilježavanja godišnjice otkrivanja masovne grobice jama Tihotina, jednog od najstravičnijih mjesta stradanja mještana Ljutočke doline, danas je organiziran marš u kojem je učestvovalo oko 100 mladih, većinom članova porodica stradalih te Planinarskog društva Horizont iz Bihaća.

Upriličen je obilazak ove masovne grobnice gdje je položeno cvijeće i odata počast nevinim žrtvama te održan historijski sat.

Šef bihaćkog Odjela Instituta za traženje nestalih BiH Mujo Begić podsjetio je prisutne na “ideološki pripremljen i planski proveden zločin”.

Općinski načelnik Albin Muslić kazao je da je ovo jedan od onih trenutaka kada se treba pokloniti žrtvama, stati uz njihove porodice i uputiti poruku da se “djelo monstruma ne može ničim prikriti, pa ni dubinom jame Tihotina”.

Riječ je o manifestaciji kojom se mještani Orašca i Kulen Vakufa u općini Bihać prisjećaju svojih najmilijih, koji su nedužni mučeni u logorima Ripač, Prekaja, Kozila i Kamenica te potom bačeni u masovne grobnice jame Tihotina i Bezdana.

Ovo zloglasno stratište otkriveno je 2. septembra 2002. godine i svjedoči o još jednom masovnom zločinu nad nedužnim civilima Ljutočke doline.

Iz jame Tihotina ekshumirana su 52 tijela Bošnjaka i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti.

Izvor: avaz.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s