Održana komemoracija na masovnoj grobnici jami Bezdana


Manifestacija Ljutočka dolino nikad ne zaboravi 2011 počela je 10. juna, obilaskom mjesta pogibije Prve žrtve u Ljutočkoj dolini, posjetom logora Prekaja, Kozila i Kamenica te Velikim školskim satom u OŠ u Kulen Vakufu i Orašcu.

11. juna 2011 održana je 15 po redu centralna komemoracija na sjećanje o progonu Bošnjaka Ljutočke doline pod nazivom “Ljutočka dolino nikad ne zaboravi 2011”.

Ljutočani su danas prije odlaska na jamu Bezdana organizirali mirne proteste ispred općine i tužilaštva USK, kako bi na ovaj način protestovali što niko za ovih 19 godina nije procesuiran po pitanju ratnih zločina koja su se desila 11. juna 1992. godine u Ljutočkoj dolini. Tražili su da se konačno počnu procesuirati zločinci, koji su ubijali i mučili ljutočane.

Nakon obraćanja predsjednika OO manifestacije, krenulo se put jame Bezdana na centralnu komemoraciju žrtvama. Jama Bazdana predstavlja masovnu grobnicu iz koje su izvučeni 1998 godine 87 ljutočana. Četnici su nakon 11. juna, zarobili preko 250 muškaraca, a veći dio ljutočana odveli u logor u Ripač. U Ripču su četnici i pripadnici policije tzv. srpske općine Bihać, nakon vise od mjesec dana 87 logoraša koje su prije toga danima mučili i zlostavljali, po nekoliko puta odvodili na lažna streljanja, pokupili u kamione i odveli u nepoznatom pravcu.

Logorašima su rekli da ih odvode na razmjenu. Međutim, odveli su ih na Hrgar pored jame Bezdana. Izvodili su grupu po grupu streljali ih i potom bi iz sljedeće grupe natjerali pojedince da ih bacaju u jamu. Na kraju kada su četnici, streljali i bacilli svih 87 ljutočana, da bi bili sigurni da niko nije preživio bacali burad sa kiselinom.

Na centralnoj komemoraciji okupljeni ljutočani i majke ubijenih proučili su fatihu i položili cvijeće pored jame, te proučili tevhid za sve šehide Ljutočke doline.

Na centraloj komemoraciji nije bilo predstavnika ni kantonalne ni općinske vlasti izvršne vlasti. Nije ih bilo jer se na ovoj manifestaciji ne pričaju političke priče i laži. Nije bilo ni ministra pravde kantona da odgovori na pitanje zašto se ništa ne poduzima u procesuiranju zločinaca. Ovdje su trebali dati konkretne odgovore na pitanja, i zato nisu došli. Da su pozvani na janjetinu i kojekakva šuplja obraćanja i političku promociju vjerojatno bi se pojavili, jer oni samo to i znaju.

Premijer kantona Hamdija Hamdo Lipovača se uredno odazvao na današnju manifestaciju Junski dani otpora na Srbljanskom platou, jer je tamo bilo pored sjećanja na slavne dane Armije BiH bilo i janjetine i političkih šupljih obraćanja. Sa tog mjesta je izjavio kako su Ljutočani bili naivni i nisu imali naoružanja da se odbrane. Samo pravi laik i ne poznavalac situacije u to vrijeme, može izjaviti takvu bedastoću i podvalu. Nismo ništa više ni očekivali od njega.

Poslije proučenog tevhida obišli su se šehitluci u Dulibi i proučila fatiha na turbetima u Ljutočkoj dolini. Ovim je bio i završen drugi dan manifestacije Ljutočka dolino nika ne zaboravi, a već sutra 12. juna održava se tradicionalni Marš “Put stradanja i spasa 2011”, gdje se Ljutočaki simboličkim maršom od OŠ u Orašcu do Štrbačkog Buka sjećaju na progon i torture koje su preživjeli.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s