Avazov članak o svjedočenju u slučaju Dronjak


Denevni avaz je objevio članak u slučaju Dronjak i postupanju sa logorašima u logorima oko Ljutoče doline. Članak prenosimo u cjelosti.

Svjedok Emir Demirović: Ratko Dronjak me je udario u lice

10. juna 1992. godine zarobljen i odveden u logor Vrtoče, iz kojeg je premješten u Osnovnu školu “Slavko Rodić” u Drvaru

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine počinjene na području Drvara, Emir Demirović ispričao je danas pred Sudom BiH da ga je optuženi jednom udario u lice.

Emir Demirović, bivši pripadnik rezervnog sastava Vojne policije Armije BiH (ABiH), kazao je da je 10. juna 1992. godine zarobljen i odveden u logor Vrtoče, iz kojeg je premješten u Osnovnu školu “Slavko Rodić” u Drvaru, gdje je proveo oko 13 dana, javlja BIRN.

“Zatvorili su nas u jednu prostoriju u kojoj nije bilo ni zraka, ni svjetla, niti ikakvih uslova za život. Nakon što bi vojska završila s jelom, nas bi izvodili na ručak, ali svaki dan je ostajao neko od vojnika da nas provocira i gađa konzervama. Bilo je teško, svaka noć je bila gora i gora”, kazao je svjedok, dodavši da je nakon toga odveden u logor na Prekaju, te u Kozilak.

Dva mjeseca kasnije, kako je naveo Demirović, došli su vojni kamioni kako bi ih prebacili u logor Kamenica, i tada je zadobio “strašan udarac u lice” od osobe za koju je kasnije saznao da se zove Ratko Dronjak.

Dronjak se tereti za organiziranje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata u logor Kamenica i Osnovnu školu “Slavko Rodić” od 1992. do 1995. godine.

U tim objektima, kako stoji u optužnici, civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Opisujući uvjete života u logoru Kamenica, svjedok je kazao da je odnos stražara prema zarobljenicima tokom dana bio normalan, ali da su noći bile “teške”, jer bi tada ljude “izvodili vani i tukli”.

“Jednog dana pri povratku iz Drvara, gdje smo obavljali fizičke poslove, Dronjak mi je dao pola kutije cigareta i pitao me jesam li ja onaj kojeg je udario. Rekao mi je da je to bilo iz revolta”, kazao je Demirović.

Mahir Ljubijankić, drugi svjedok koji je saslušan na ovom ročištu i bivši pripadnik ABiH, ispričao je kako je zarobljen i odveden u logor Kamenica, u kojem su stražari svakodnevno tukli zatvorenike.

“Nekada su nas dijelili u dvije grupe i tjerali da se međusobno udaramo, a jednom su nas odveli iza zgrade i tukli palicama. Mene je jedan stražar odveo u stranu, stavio mi ruku na panj, uzeo sjekiru i rekao da kažem šta smo im trebali uraditi kada smo krenuli u akciju. Nisam imao šta da kažem, nakon čega mi je stavio glavu na panj i udario me u kičmu, tada sam izgubio svijest”, prisjetio se Ljubijankić.

On je naveo da je u logoru bilo i ubistava, ali da on ne poznaje stražare koji su vršili premlaćivanja i ubistva, kao ni upravnika logora Kamenica.

Naredno ročište zakazano je za 26. maj ove godine, kada je planirano saslušanje dvaju svjedoka Tužilaštva BiH.

Izvor: avaz.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s