Obnovljena i posljednja džamija u Ljutočkoj dolini


Džamija Sultana Ahmeda Kulen Vakuf

Zadnjom agresijom na Bosnu i Hercegovinu, a tako i na Ljutočku dolinu stradala je sva infrastruktura, vjerski i kulturni objekti. Na prostoru Ljutočke doline 1992 godine porušeno i do temelja spaljeno je 6 džamija. Odmah nakon 1996. godine počinje se renoviranjem ovih objekata, tako da je u periodu od 1999-2009 god. obnovljene svih 5 džamija, a danas mještani Kulen Vakufa otvaraju svoju džamiju, te su danas posebno sretni.

Džamija u Kulen Vakufu ili Džamija Sultana Ahmeda najviše je stradala jer su četnicu po miniranju ove džamije sav materijal odnijeli sa mjesta tako da poslije toga nije bilo nikakvih tragova da je tu negdje bila ova jedna od najljepših i posebnih džamija u Bosni i Hercegovini. Kako je bila posebna to su i četnici bili više nasilni. Za džamiju Sultana Ahmeda u Kulen Vakufu se može kazati da je jedna od rijetkih džamija koja ispod prostora za molitvu sadrži poslovni centar, sa trgovinama, dućanima i poslovnim prostorima.

Slika iz 1995 godine, mjesta na kojem je bila džamija Sultana Ahmeda u K Vakufu

U ceremoniji otvaranja džamije održan je kulturno-vjerski program, te je ovoj svečanosti uzeli učešće najviši dužnosnici Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva bihaćkog te Medžlisa Islamske zajednice Bihać. Pored vjerskih institucija u ceremoniji otvaranja prisustvovali su i članovi izvršne i zakonodavne kantonalne i općinske vlasti. Nakon otvaranja i klanjanja podne namaza završen je današnji svečani događaj, a vakufčanima ostala obnovljena džamija u koju sada mogu obavljati svoje vjerske obaveze.Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s