Obilježavanje 5. septembra godišnjice otkiravanja masovne grobnice “Jama Tihotina”


Dana 5. septembra 2002 godine otkrivena je masovna grobnica Jama Tihotina iz koje je eshumirano 52 tijela Bošnjaka i jedno tijelo hrvatske nacionalnosti. Danas ispred mjesne zajednice Pritoka, kako smo i najavili, organizivano je obilježavanje ovog događaja na način da postane i tradicionalan.

Obilježavanje je počelo okupljanjem ispred Osnovne škole u Pritoci, na kojem je i počela ceremonija. Prisutnim su se obratili nosioci najviših kantonalnih i općinskih funkcija. Predsjedavajući skupštine Unsko-sanskog kantona mr. Husein Rošić, te u ime nečelnika općine Bihać Nijaz Glumac. Pored zvaničnika događaju je prisustvovao i Glavni imam bihaćki. Nakon otvaranja događaja krenulo se na put do masovne  grobnice Jama Tihotina, te na jami položeno cvijeće.

Na mjestu stravičnog zločina održan je historijski sat, kojeg je održao mr. Mujo Begić. Prijsjećajući se tih vremena, Begić je naglasio da je septembar mjesec vrlo važan kako za Ljutočku dolinu tako i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naime 5. spetembra 2002 otkrivena je ova jama, ali i 6 Septembra 1941, ustanici – četnici su napravili neviđen zločin ubijajući preko 2500 mještana Kulen-Vakufa i Orašca. Ova cifra je 10 puta veća od ubijenih u zadnjoj agresiji, i 10 puta surovija. Isto tako Begić je naglasio i 23. septembra 1992 kada su četnici u Orašcu ubili i potom zapalili 39 mještana, Orašca i Ripča.

Nakon historijskog sata proučen je Jasin, te završio današnji događaj. S naumom da postane tradicionalni, mještani mjesne zajednice Pritoka zaista zaslužuju svaku hvalu za ovaj gest. Organizacija koje je uveličala ovaj događaj su i planinari Bihaća, koji nikad ne propustaju ovakve događaje da ih podrže i učestvuju u njima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s