“KO PREŽIVI ŽIVIĆE 100 GODINA”


Naslov ovog članka pronađen je u logoru Kamenica kod Drvara u samici u kojoj su na zvjerski način ubijani i premlaćivani do smrti bošnjaci sa područja općina Bihać, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa. 50 logoraša ovog logora je ubijeno. U podrumu ove zgrade nalazi se prostorija koja po svjedočenju logoraša je uvijek bila hladna i kad su najvrući dani bili. Nakon što bi logoraš bio skoro do smrti premlaćivan i mučen bacan je u ovu samicu sav u krvi. Na jednom od zidova ove prostorije nađen je grafit: “KO PREŽIVI ŽIVIĆE 100 GODINA”

Možda nikad nećemo saznati koji logoraš je napisao ovaj grafit, ali poruku koji ovaj grafit nosi treba da svatko od nas zna i prenosi. Svako od nas treba da zna istinu o logoru kamenica, da je preko 50 ljudi mučki ubijeno tupim predmetima i vatrenim oružjem, da su do besvjesti izglađivani, da su po nekoliko puta vođeni na streljanje i vraćani, da im je to rađeno samo su su bili Bošnjaci. Ko su bili zločinici i ekzikutori ovih djela. Zasigurno se zna za dvojicu, a to su:
Ratko Dronjak (48) iz Banjaluke i Dragan Rodić (47) iz Drvara, osumnjičeni i uhapšeni za zločine protiv čovječnosti u logoru “Kamenica” u istoimenom selu, kod Drvara.
Ratko Dronjak za vrijeme agresije na BiH bio je komandant logora “Kamenica” u selu Kamenica kod Drvara, u kome su od 1992. do 1995. godine zatvarani civili i ratni zarobljenici – pripadnici Armije RBiH. Dragan Rodić bio je stražar u istom logoru.
Osumnjičeni  Dragan Rodić i  Ratko Dronjak osumnjičeni su za ubistva oko 50 civila i ratnih zarobljenika, pripadnika ARBiH, nanošenje teških povreda velikom broju zatočenika koji su prošli kroz logor “Kamenica” od 1992. do 1995. godine, držeći ih pod uvjetima koji su bili surovi i degradirajući, stvarajući atmosferu terora, bez osnovnih životnih potrepština, podvrgavaljući ih svakodnevnim isljeđivanjima, premlaćivanjima, mučenjima, šikaniranjima, poniženjima, psihološkom zlostavljanju, nepružanju medicinske pomoći i držeći ih u neprestanom strahu za njihove živote.
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s