LJUTOČKA DOLINO NIKAD NE ZABORAVI 2010 4. DAN


Četvrtog dana manifestacije Ljutočani obilježavaju godišnjicu formiranja bataljona Ljutoč. Uz kulturno zabavni program, održan je tradicionalni maraton od IMT Ripač (bivšeg logora) do OŠ u Orašcu. Ovim tradicionalnim maratonom želi se skrenuti pažnja na progonstva i kazamate u kojima su Ljutočani ubijani i mučeni, te bacani u jame Bezdana, Tihotina, Zekanova jama i dr.

Današnji program uveličali su i planinari Bihaća koji su krenuvši jutros u 7:00 sati pješačili do OŠ u Orašcu. Ova simbolika stradanja i vraćanja na ognjišta Ljutočana propraćena je sa zanimanjem i zahvalom planinarima Bihaća.

Nakon što su maratonci i planiari stigli u Orašac u poslijepodnevnim satima čekao ih je vojnički gran i osvježenje. U to vrijeme u Orašcu se završava malonogometni turnir u kojem je pobjedu odnijela ekipa Alivuk & Company.

Oficijeni dio današnjeg dana manifestacije započeo je prigodnim govorom predsjednika MZ Orašac, zamjenika komandanta bataljona Ljutoč, te brigadira Mirsada Selmanovića Komadanta 501 bb, u čijem sastavu je bio i bataljon Ljutoč.

Nakon oficijelnog dijela nastavilo se sa pjesmom i kolom kasno u noć. Za razliku od prethodna tri dana manifestacije na kojim se sjećalo na progon i žrtve, ovaj zadnji dio je proslavljanje herojske borbe ljutočana koji su odbranili svoju zemlji te oslobodili svoja ognjišta od agresora i vratili na iz domova iz kojih su bili protjerani.

4 thoughts on “LJUTOČKA DOLINO NIKAD NE ZABORAVI 2010 4. DAN

  1. Selllam svima s malim zakašnjnenjem da i ja postavim komentar na sve ovo.

    Niste nas zboravili to je istina, ali da smo vas zaduzili to nije, naprotiv nas planinare pa mogu slobodno reći i sve ostale građane da ovakve stvari radimo zadužili su nevino stradali, svirepo ubijani mještani Ljutočke Doline i naši ako Bog da Šehidi. Zadužili su nas hrabri Ljutočani,Ripčani,Spahićani, Brekovčani, Prekovnjaši, Harmančani, Bakšaijšani, i drugi Bišćani koji su svoje živote dali za našu današnju slobodu, pa s toga i osjećamo obavezu kao jedna organizacija da djelujemo na to da se nikada ne zaboravi zločin koji je počinjen nad bošnjacima.

    Elvir Muslić, predsjednik PD HORIZONT Bihać

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s