LJUTOČKA DOLINO NIKAD NE ZABORAVI 2010 1. Dan


Obilaskom mjesta pogibije Mustafe Demirovića,prve žrtve Ljutočke doline, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe ispred spomen-obilježja u naselju Demirović brdo, danas je zvanično počela manifestacija „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“.

Obraćajući se prisutnim mještanima i gostima, Ibrahim Begić je u ime organizacionog odbora kazao, da manifestacija i ove godine ima isti cilj, a to je da se sačuva istina o događajima iz 1992. godine, kako se historija ne bi više nikad ponovila u Ljutočkoj dolini.

U svom govoru, prof. dr. Mujo Demirović je kazao, da je dužnost odati počast hrabrosti i žrtvi koju je podnio bošnjački narod Ljutočke doline, posebno od početka i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Logori i kazamati koji svjedoče o monstruoznim zločinima nad Bošnjacima su historijske činjenice, rekao je profesor Demirović, te najavio kako će događaji u vezi s ovim periodom biti u dogledno vrijeme pretočeni u ozbiljne filmske projekte.

U ime općinskog načelnika, mr. Hamdije Lipovače, mještanima se obratio Mirsad Demirović, koji je ovom prilikom potvrdio opredijeljenost u izvršavanju obaveza prema Ljutočanima koji su se vratili u svoj zavičaj.

– Imamo podjednaku obavezu, da se sjećamo nedužnih žrtava podnesenih za slobodu, ali i da učinimo kvalitetnijim život ljudi koji su se vratili, potvrđujući da je Ljutočka dolina jača od počinjenog zločina – kazao je Demirović.

Današnji program manifestacije upotpunjen je velikim školskim satom historije u osnovnoj školi u Orašcu.

Izvor: Bihac.org

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s