12 godina poslije masovnih grobnica Bezdana i Tihotina


ljd7

Jedna karakteristika u genezi zločina prema Bošnjacima Ljutočke doline jesu mjesta izvršenja zločina. Tako se za zločine počinjene nad  Bošnjacima Ljutočke doline iz septembra 1941. godine vezuje  jama Golubnjača, da bi se nastavilo 1992. godine sa jamama Bezdan i Tihotina. Danas  se može postaviti pitanje dali ima neke veze među načinima na koje su pokušavani da se prikriju tragovi zločina počinjenih 1941.godine i zločina iz 1992.godine. Odgovor bi  bio potvrdana iz razloga što su izvršioci zločina nad Bošnjacima iz 1992. godine mislili da istina neće izići na vidjelo, jer nije ni u slučaju 1941. godine, kada su zločine činili njihovi djedovi kao slučaj sa četnikom Babićem koji je  učestvovao u zločinima juna 1992. godine nad Bošnjacima Ljutočke doline.

Jama Bezdana

Bezdana

Jama Bezdana nalazi se na prostoru  Hrgara koje je od putne komunikacije Bihać –Bosanski Petrovac udaljen više kilometara i do koje vodi makadamski put. Bezdana je bila u potpunosti okružena šumom, nije bila vidljiva sa puta koji je prolazio nekoliko metra od nje što nas navodi na zaključak da je pažljivo birana i da je ubijanje zarobljenih iz logora u Ripču unaprijed planirano. Jama  Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 85 metara. Sva ubistva su izvršili tkz. Brigadni izviđači 15.lbr, pripadnici voda vojne policije i pripadnici milicije tkz.srpske opštine Bihać.Zatvorenici su dovođeni u malim grupama i ubijani. Ubijani su kljanjem, vatrenim oružjem, a bilo je i slučajeva kada su zatvorenici živi bacani. Prije toga zarobljenici su bili sakaćeni i mučeni. O oblicima mučenja najbolje pokazuje veliki ekser koji je nađen u koljenu jednog od ubijenih Bošnjaka. Položaj pojedinih tijela nađenih u jami Bezdana, koja su zatečena prilikom silaska u jamu i vidljivi tragovi pokušaja  živo bačenih Bošnjaka da iziđu iz 85 metra duboke jame potvrđuje sve ove izjave. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 01.09.1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 03.10.1997.godine.

Iz jame Bezdana izvađeno je 6 (šest ) metalnih buradi u kojima su bili ostaci kiseline i predpostavlja se da su tom kiselinom  posuta tijela ubijenih. S obzirom na položaj  tijela ubijenih u jami Bezdana postoji vjerovatnoća da su pojedinci bacani živi, jer bilo je tijela u sjedećem položaju. Jedna pojedinost koja je mnogima zapele za oko jeste da je prilikom vađenja i identifikacije tijela najčešće  bilo tijelo uz tijelo oca i sina ili rođaka i komšija, što govori da su najbliži bili zajedno i u posljednim trenucima. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 81 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

Dženaza namaz za ubijene klanjana je 05.10.1997.godine u 10 sahata na trgu Slobode u Bihaću koju je predvodio reis ul ulema  IZ BiH prof.dr.Mustafa ef Cerić. Dženazi je prisustvovalo nekoliko hiljada građana unsko-sanskog kantona  kao i predstavnici najviših državnih organa i institucija, rijaseta IZ BiH, vojske Federacije i dr. institucija. Dženazi je prisustvovao predsjednik Federacije BiH prof.dr. Ejup Ganić, komandant Vojske Federacije  armijski general Rasim Delić, ambasadori i dr. visoki zvaničnici. Ubijeni su ukopani na šehidskom mezarju Duliba koje se nalazi na putu Orašac –Kulen Vakuf  a koje je blizini mjesta pogibije prve žrtve Ljutočke doline rahmetli Zajkić  Muhe.

Jama Tihotina

Jama Tihotina je druga masovna grobnica u kojoj se nalaze tijela ubijenih Bošnjaka Ljutočke doljine. Ona se nalazi u reonu Tihotine, svega nekoliko stotina metara od majdana Pritoka. Ovaj reon kod loklnog stanovništva je poznat pod imenom “slovenski majdan”. Ovu masovnu grobnicu  otkrili su pripadnici K MUP-a i članovi državne komisije za traženje nestalih, otkrivena je 2002. godine. Ova masovna grobnica  bila je  tako skrivena i maskirana da je vrlo teško otkrivena, pored nje su prolazili mnogi lovci ali je nisu mogli otkriti.

Masovna grobnica Tihotina nalazi se na 2-3 km od naselja Pritoka. Ova jama je prirodna pukotina  dužine desetak metara, a širine oko 1,5 metara u svom najširem dijelu, duboka je nekoliko desetina metara. Iz ove jame vadila se nekada ruda boksita jer je širi reon Tihotine poznat kao nalazište  rude boksita. I danas su vidljive poprečne drvene grede koje su koristili rudari a nalaze se u jami.Priprema i sam proces ekshumacije ubijenih iz jame Tihotina otpočeo je 02. septembra 2002. Ekshumirano je ukupno  62 tijela.

Porazna je činjenica da još niko nije procesuiran niti optužen za ove zločine. I ovim putem upućujemo protes državnim organima zbog ne procesuiranja i ne gonjenja zličinaca za ova djela, koji se u Mišinom Dolu i drugim mjestima Bosne i Hercegovine slobodno šetaju.

Galerija sa fotografijama Dženaze i Masovnih grobnica možete vidjeti na ovom ovdje i na ovom linku.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s