Obilježena 17 godišnjica formiranja Bataljona LJUTOČ


17. godišnjica formiranja Bataljona LjutočU sklopu manifestacije “LJUTOČKA DOLINO NIKAD NE ZABORAVI” danas 27. Juna održana je 17 godišnjica formiranje bataljona Ljutoč. 

Prije samog protokolarnog dijela završen je i tradicionalni maraton, koji simbolično kreće iz Ripča odnosno IMT bivšeg logora u kojem je stradalo preko stotinu Bošnjaka Ljutočke doline kao i iz drugih mjesta Bosanske  Krajine. Maratoncima po dolasku u Orašac su podjeljeni skromni pokloni.

Pored ovih aktivnosti na sportskom igralištu pripremao se noćni turnir u malom nogometu koji je okupio 20-tak ekipa. Turnir se planira završiti u kasnim noćnim satima.   

Ovaj dio manifestacije tradicionalno proslavlja godišnjicu i podsjeća na slavne dane borbe Ljutočkih heroja. U protokolarnom dijelu skupu se obratio Huse Behrem zadnji Komandant bataljona, te Mirsad Selmanović Komandant 501. Slavne brigade u čijem sastavu je egzistirao i bataljon LJutoč. Konadant Behrem elaborirao je ratni put bataljona, od početaka formiranja odreda Orašac aprila 92. godine, do formiranje bataljona i polaganje zakletve u Zlopoljcu 28. Juna 1992. godine. Komandant Selmanović govorio je o važnosti bataljona u sastavu brigade i zahvalio se na toplom prijemu.

Poslije oficijelnog dijela za sve prisutne bio je obezbjeđen vojnički grah koji je poslužen, te prigodan kulturno-umjetnički program koji će zajedno sa malonogometnim turnirom kasno u noć zabaljati prisutne. 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s